top of page

YAKIN ÇEVREMİZ

Tarihi Kaleköy'e 1dk yurume mesafesi

Tarihi Kaleye 1dk yurume mesafesi

Gökçeada Kaleköy

Kaleköy eski ismiyle Kastro, antik dönemden kalma bir yerleşim yeri. Bir tepe üzerine kurulu olan köy, kentsel sit alanı ilan edilmiş. Mimari projeler önce anıtlar kurulunun onayından geçiyor ve sadece taştan binalar yapılabiliyor. Köyde yaşayan hiç Rum kalmamış. Sadece 20-30 sene önce Doğu Anadolu'dan göçmüş aileler ve son yıllarda yerleşmiş şehirliler yaşıyor.

Kaleköy'de birçok otel, pansiyon ve kafe bulunuyor. Bu açıdan en zengin eski Rum köyü. Ayrıca köyün en uç noktasında muhteşem manzaralı bir bahçenin içinde adanın tek sabun atölyesi yer alıyor. 

Yüksekçe konumuyla adada gün batımının seyredildiği en güzel noktalardan biri Kaleköy. Semadirek Adası tüm ihtişamıyla karşınızda beliriyor. Gün batımında burayı ziyaret etmek gelenekselleşmiş adada! Köyün aşağısında, geçmiş zamanlardan beri kullanılan bir liman bulunuyor.

En tepede geçmişi asırlar öncesine uzanan bir kale kalıntısı bulunuyor. İki koyun arasında yer alan Kalenin olduğu tepeden, bir yanda Kaleköy Limanı, diğer yanda Yıldızkoy seyredilebiliyor. Hellen öncesi dönemlere ait olan kalenin sur duvarları Bizans devrinde onarılmış ve yenileri eklenmiş.

Kalenin çevresinde antik yazıtlara, mermer mimari kalıntılara ve heykel parçalarına rastlanıyor. Ayrıca burada yaşayanlar su gereksinimlerini karşılamak üzere tepe üzerine Roksades isimli bir sarnıç yapmışlar. Bu vadinin önemi, dinsel törenlerin merkezi olması. Burada bir Hermes tapınağının kalıntılarından bazı parçalar ayaktadır. Kalenin civarındaki evlerin duvarlarında eski taşların kullanıldığı da görülüyor.

http://www.gokceadarehberim.com/

Gökçeada Merkez

Mesafe: 4.8 km / 10 Dakika (Araç) - 1 Saat (Yaya)  

Gök­çea­da, yüz­yıl­lar ön­ce­sin­den ge­len  ve 1970 yılına kadar kullanılan is­miy­le İm­roz, Ku­zey Ege’de­ki iki Türk ada­sın­dan bi­ri. Tür­ki­ye’nin en bü­yük ada­sı olarak Boz­caa­da’nın yak­la­şık se­kiz ka­tı bü­yük­lü­ğün­de. Tür­ki­ye’nin en ba­tı ucu olduğu için ‘gü­ne­şin en son bat­tı­ğı yer’ ol­ma ün­va­nı­na sahip.

Kaleköy Merkez

Mesafe: 750 m / 3 Dakika (Araç) - 10 dakika (Yaya)  

Kaleköy Limanı, adanın deniz kenarında yer alan tek yerleşim bölgesi. Aynı zamanda çok eski yıllardan beri adanın dünyayla bağlantısını sağlayan bir liman. İskele çok derin olmadığı için zamanında kıyıya yanaşamayan büyük gemiler açığa demir atarmış. Yolcu ve eşyalarını da sandallarla ulaştırırmış kıyıya. 
Kuzulimanı kurulduğundan beri burası ulaşım için kullanılmıyor.

Plajlar

Gökçeada Yıldızkoy: Mesafe: 900 m / 3 Dakika (Araç) - 11 Dakika (Yaya) Yıldızkoy, Gökçeada Sualtı Milli Parkı'nın içinde yer alıyor. Parkın karadan denize girilebilecek tek koyu burası. Deniz florası ve faunası koruma altında olan bölgede şnorkelle yüzerek zengin sualtını seyretmek ayrı bir zevk olacaktır.

Aydıncık (Kefaloz) Plajı: Mesafe: 16 km / 24 Dakika (Araç) Gökçeada'nın günübirlik tesisi olan tek plajı. Plaj 1200 mt. uzunluğunda altın rengi kumsaldan oluşuyor. Yazın adada en çok tercih edilen plaj burası. 

Gökçeada Laz Koyu: Mesafe: 25 km / 36 Dakika (Araç) Laz Koyu, Gökçeada'nın güney kıyısında, ufak, şirin bir koy. Asfalt yoldan sola doğru tabela işareti bulunuyor. Toprak yoldan 300 metre ilerledikten sonra sizi şaşırtacak güzellikte bir koya ulaşıyorsunuz.  Koyda bir tesis bulunuyor. Burada şemsiye şezlong kiralayabilir, yemek yiyebilirsiniz.

 

Gökçeada Gizli Liman: Mesafe: 27 km / 36 Dakika (Araç) Uğurlu Köyünden geçerek ulaşacağınız Gizli Liman, balıkçı limanından sağa dönünce bir süpriz gibi çıkıyor karşınıza. Adanın batı ucunda gidebileceğiniz en son nokta burası. İncecik kumdan oluşan kumsalı çam ağaçlarının önünde uzanan, cennet gibi bir koy. Koyda köylüler tarafından büfe, tuvalet ve duş hizmeti veriliyor. Alışveriş için Uğurlu Köyü çok yakın.

Please reload

bottom of page